Beach Hideaway, Sussex

About Project

The client wanted privacy from the beach, Camber Sands, on which the new-build property is directly situated, without losing the view out to sea from the house. The garden had to look good from the top floor of the house: a study area in a glass box perched on the roof.

Taking its cues from the curves of the as-yet unbuilt house, an undulating cedar boardwalk leads through two ‘dune’ areas to the beach and to a sunken elliptical entertaining area, invisible from the beach. A rendered blockwork seat curves round a firepit and provides shelter from the wind as well as privacy from curious onlookers. Timber bollard lights and marine-grade steel footwashing stations make the garden user’s life a little easier.

The timber uprights of the new sea defence were linked with rope commissioned from Chatham Dockyards. Oak groynes mark the entrance: the house name was etched directly into the wood. Leymus, marram and fescues have been planted to colonize the area, stabilised with a biodegradable coir stabilisation system.

Style
Modern coastal
Location
Camber Sands, East Sussex, UK
Size
200 sq m
Aspect & Soil
South East, sandy soil
Landscaping
25% hard
Features
Cedar boardwalks, curved seats, firepit, timber bollard lights, oak groynes, dunes, footwash stations, salt- and wind-tolerant planting, woodcarving
Date
April 11, 2013
Category
Coastal, Planting
Client