Large country garden, Kent

About Project

The clients were looking for a garden to replace the empty fields into which a 15th century barn had been painstakingly relocated. A walled garden, a wildlife garden and colour were the three requirements.

The walled garden was located in an area where it would have least impact on neighbours: the rest of the garden took its cue from the routes to and from this space. The walled garden has been planted with 100 climbers inside and out: formal rosebeds are contrasted by a folly of a false perspective pergola, intended to lead the onlooker to misinterpret the stone bird carving at the end. A mown path through a wildflower meadow leads to double herbaceous borders, planted with rich jewel colours and grasses for autumn structure and colour.

Hedges when mature will screen this area from three steel reflecting water tanks. From here the sandstone terrace wraps around the back of the house, looking out onto a formal pool flanked by pleached hornbeam. Looking back from here the wildlife garden can be seen, beneath the kitchen window.

Grasses provide movement whilst buddleia, sedum and verbena bonariensis provide food for wildlife and colour for the human inhabitants.

Style
Contemporary country
Location
Tunbridge Wells, Kent, UK
Size
12140 sq m
Aspect & Soil
South facing - Sandy loam
Landscaping
25% hard
Features
Walled garden, false perspective folly, Zimbabwe stone sculptures, steel reflecting water tanks, sandstone terrace, pleached hornbeam, herbaceous borders, wildflower meadow, formal pool.
Date
April 11, 2013
Category
Country, Planting
Client