Village garden, Kent

About Project

This Sissinghurst village garden lay open to the road, overgrown and used as a dumping ground. The only feature of merit was the existing cherry tree.

The brief from the client, who owns an art gallery, was to screen the garden from the road, to evoke the sense of walking into another room, and also to provide places for her to display her art collection.

A wall was built from old brick to match the house, and a bespoke oak door was situated below the bough of the Prunus. The doorframe was kept deliberately low in order to create the idea of walking into another garden building. Three Amelanchier lamarckii were planted in Cotswold chippings, and a brick dining terrace was laid in a basketweave pattern, using bricks found on site when possible. These bricks are also used to delineate direction and to separate the different levels in the garden. This garden has recently been planted with a mixture of grasses and white roses.

Style
Traditional English
Location
Sissinghurst, Kent, UK
Size
200 sq m
Aspect & Soil
North, Wealden Clay
Landscaping
40% hard
Features
New brick wall, bespoke oak door, sculptures by Helen Sinclair, white and green planting, terrace of brick pavers
Date
April 11, 2013
Category
Country, Planting
Client