RHS Chatsworth 2017

Embracing the majestic setting of Chatsworth House, the garden maximises the beautiful views and natural curves of the landscape and provides a spectacular contemporary viewpoint from which to enjoy Capability Brown’s historic vistas.
Chatsworth House garden design.

Sited on the banks of the River Derwent, the scale of the garden reflects the grandeur of its setting combining contemporary industrial materials with naturalistic planting. Central to the design is an imposing contemporary sculpture crafted from reinforcing steel bars that sweep through the space, taking in the shape of the river before cantilevering dramatically out over the water. Here, it will hang suspended in mid air before sweeping back to the riverbank and spiralling into a circular enclosed building.

A series of garden areas dotted along the sculpture’s main frame are connected by wild flower turf following the organic shape of the structure. At one end, majestic field maples and hornbeams create a glade of trees surrounded by meadow. At the other, an ornamental garden curves around the imposing steel building. A soft pastel planting palette of blues and pinks with highlights of apricot contrast with the patina of the steel sculpture. Elsewhere, paving and sculptural seating reference the millstones found across the Peak District.